Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ




Την Κυριακή 6 Μάρτη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Στον χαιρετισμό της η Εύη Κοντόρα, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ, επεσήμανε «Είμαστε γυναίκες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, που σημαίνει ότι γνωρίζουμε καλά τον αντίπαλό μας. Δεν είναι ο πατέρας, ο αδερφός, ο σύντροφός μας, αλλά εκείνοι που ωφελούνται από την πλάνη μας να βλέπουμε τον εξίσου καταπιεσμένο διπλανό μας ως εχθρό». Στην συνέχεια σημείωσε «Όλο και πιο πολύ υποβάλλεται στις γυναίκες η ιδιαιτέρως κερδοφόρα για τους εκμεταλλευτές μας πεποίθηση ότι είναι υποχρέωσή μας να ζούμε πλέον με πολύ λιγότερα και να κάνουμε ή να υπομένουμε απείρως περισσότερα, στο όνομα μιας ασαφούς εθνικής υπόθεσης η μιας εξυπηρετικά ορισμένης πατρίδας». Κλείνοντας τόνισε, «Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Μπορεί από κάποιους να διαστρεβλωθεί, δεν μπορεί όμως να ακυρωθεί. Είναι η Ημέρα της εργαζόμενης γυναίκας. Τα εργασιακά δικαιώματα είναι η βάση για όλα τα άλλα δικαιώματα όπως αποδείχθηκε τρανά εκείνη την 8 Μάρτη του 1857 από της ράφτρες και τις υφάντρες της Νέας Υόρκης».
Στην κεντρική ομιλία που έγινε από την Μαρία Βρεττού, πρόεδρο του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης, τονίστηκε ότι η αναπαραγωγική διαδικασία είναι κορυφαία διαδικασία της φύσης. «Στην ανθρώπινη κοινωνία, η γέννηση των παιδιών, η δημιουργία της οικογένειας, ο χαρακτήρας της μητρότητας διαμορφώνονται μέσα στην κοινωνία και έχουν άμεση σχέση με τις κοινωνικές ανάγκες και συνθήκες». Ανέπτυξε τους λόγους που δυσκολεύουν τα νέα ζευγάρια να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας σήμερα. «Η οικονομική δυσχέρεια, η ανεργία, το κόστος ανατροφής, το υπέρογκο κόστος για να έρθει στον κόσμο ένα παιδί ιδιαίτερα όταν πρέπει να προχωρήσουν σε Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή είναι ανυπέρβλητα προβλήματα». «Στον καπιταλισμό η μητρότητα δεν έχει κοινωνική αξία, δεν θεωρείται κοινωνικό δικαίωμα, αλλά κόστος για τον εργοδότη, προσωπική υπόθεση του ζευγαριού και περισσότερο της γυναίκας». Κλείνοντας την ομιλία της είπε «Συνδέουμε το διεκδικητικό πλαίσιο με την πάλη για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, αλλά και ριζικότερες αλλαγές στο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Δόθηκε αγωνιστικό ραντεβού για την Τρίτη 8 Μάρτη στις 6:30 μ.μ. στα Προπύλαια.